Kuten monet varmaan tietävätkin, täällä vietettiin keskiviikkona itsenäisyyspäivää tai siis Amerikan synttärijuhlia, kuten monessa yhteydessä leikkisästi sanotaan. Meillä raskaan työn raatajillekin tämä tiesi tervetullutta ja harvinaista vapaapäivää keskellä viikkoa. Tällaiseen juhlapäivään liittyvät tietenkin paikalliset perinteet niinkuin kaikissa muissakin maissa, joissa jonkunlaista itsenäisyyspäivää juhlitaan. Hauskinta tässä ehkä kuitenkin oli se, miten eritavalla täällä ja Suomessa itsenäisyyspäivää juhlitaankaan. Suomessa itsenäisyyspäivän juhlissa on aina vakava ja arvokas sävy, kun taas täällä homma menee enemmän kaupalliseksi ja riehakkaksi hulinaksi taattuun jenkkityyliin. Toki historiallisilla faktoilla ja juhlapäivän ajankohdallakin lienee vaikutuksensa, keskellä kesää on helpompi heittäytyä rennoksi kuin talven pimeydessä ja pakkasilla.

Olin jo pari viikkoa aikaisemmin huomannut kotikaupunkimme paikallislehdessä maininnan itsenäisyyspäivän paraatista ja ilotulituksesta. Ajatus jenkkien patrioottisuudesta ja siitä miten täällä kaikki muukin vedetään välillä niin överiksi kutkutti niin paljon, että päässäni alkoivat pyöriä kaikki jenkeistä tehdyt sketsit. Todellisuus olisi ehkä vieläkin koomisempaa kuin kaikki televisiosarjojen jenkkihupailut. Ja sitäpaitsi onhan tämäkin nähtävä ja koettava kun kerran täällä ollaan. Miestä oli vähän hankala saada innostumaan (Siellä on kuitenkin ihan tylsää) paraatiin lähtemisestä, mutta sain onneksi kiskottua mukaan ilman suurempia vastusteluja. Päädyimme loppujen lopuksi seuraamaan naapurikaupungin paraatia, koska sinne oli lyhyempi matka ja reittikin oli ennakkoon ilmoitettu toisin kuin kotikaupungissamme, jossa paraatin kulkureitti taitaa olla vain paikallisten sisäpiiritietoa. Ainakaan siitä ei paljastettu missään lehdessä eikä myöskään internetissä...

Ei siis kovin sotilaallista eikä jäyhää meininkiä vai mitä olette mieltä:

711636.jpg

Isänmaantoivoa valmistellaan paraatin vastaanottamiseen - ja mitkä olivatkaan päivän värit?

711637.jpg

Paikallisen high schoolin orkka

711638.jpg

711639.jpg

711640.jpg

711641.jpg

Setä Amerikka

711642.jpg

711643.jpg

711644.jpg

711645.jpg

711646.jpg

711647.jpg

711648.jpg

Ensiavun porukallakin oli oma paraatikulkue...

711649.jpg

"Go Johnny go go go....Johnny be good"  Most Spirited - 2nd prize

711650.jpg

711651.jpg

711652.jpg

Hauvakin on hyvin juonessa mukana

711653.jpg

Aika monella firmalla, yhdistyksellä tai jopa seurakunnalla oli jonkinlainen oma ajoneuvo tai kokonainen paraatikulkue ja isänmaallisessa hengessä tietenkin hieman mainostettiin omia tuotteita ja palveluja. "Born in the USA" ja muu tilaisuuteen sopiva poppi soi nupit kaakossa ja lapsille heiteltiin monesta autosta karkkeja ihan kuin meikäläisissä penkkareissa ja kaikilla oli niin mukavaa. Mieskin oli loppujen lopuksi ihan innoissaan kaikesta näkemästään, vaikka ei sitä tietenkään voinut myöntää. Kuten kuvista hyvin näkee, taivas oli välillä hyvinkin aurinkoinen ja välillä taas varsin tummia ja synkkiä pilviä roikkui taivaanrannassa. Tämä on ollut täällä trendi koko epävakaisen loppukevään ja alkukesän. Normaalisti "sadekausi" loppuu viimeistään kesäkuun alussa, nyt jatkuva vesisade on tässä ihan lähialueillakin aiheuttanut todella pahoja tulvia. Täällä kun luonnollisia vesistöjä on varsin vähän, nuo reippaammat sademäärät kertyvät nopeasti todelliseksi ongelmaksi asti.

Paraatin jälkeen meillekin iski isänmaallinen olo ja ajoimme Ikeaan melkein isänmaalliselle lihapullalounaalle. Illan pimettyä ajoimme myös seuraamaan kotikaupungin ilotulitusta, joka ikävä kyllä jäi vähän kaupunkikeskustan korkeiden talojen varjoon. Raketit eivät nouseet kovin korkealle ja ilmeisesti vain paikan päälle aukiolle asti vaivaantuneet saivat nahdä koko valoshown. Jälleen kerran naapurikaupungit vetivät pitemmän korren, siellä oli panostettu näyttäviin ja korkealle nouseviin raketteihin, jotka näkyivät hyvin meidänkin katselupaikkaamme asti.

Nyt on sitten tämäkin nähty ja koettu :-)